Coördinatoren:
Rob Gründeman, lector Organiseren van verandering in het publieke domein, Hogeschool Utrecht
Annet de Lange, lector Human Resource Management bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
De laatste 10 jaren is er meer aandacht gekomen voor de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Dat heeft onder andere te maken met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt (ontgroening en vergrijzing), de recente instroom van vluchtelingen in Nederland en ontwikkelingen in wet- en regelgeving (Participatiewet en banenafspraak). Mede door het aantrekken van de economie en de krapper wordende arbeidsmarkt is er meer vraag naar werknemers en daarbij ook een groeiende aandacht voor kwetsbare werknemers. Steeds meer reguliere werkgevers zijn bereid om ook werknemers met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Daarnaast is er in Nederland een groeiend aantal sociale ondernemers die een meervoudige waardencreatie nastreven en zich specifiek richten op de kwetsbare doelgroep. Uit de voortgangrapportages van de banenafspraak blijkt dat particuliere werkgevers tot nu toe ruim 30.000 nieuwe banen hebben gecreëerd. Helaas blijvend e ontwikkelingen bij de overheid nog achter bij de doelstellingen.
Voor deze sessie zoeken wij initiatieven en aanpakken die op een vernieuwende wijze invulling geven aan inclusief werkgeverschap of aan andere uitdagingen om onze arbeidsmarkt meer inclusief te maken.
Coördinatoren:
Anneke Goudswaard, lector nieuwe arbeidsverhoudingen Windesheim Flevoland.
Daniel van Middelkoop, lectoraat HRM, Hogeschool van Amsterdam
Ondanks toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt is mobiliteit tussen banen en sectoren niet vanzelfsprekend. Een leven lang ontwikkelen ontstaat niet vanzelf, en zeker niet als er meerdere partijen bij nodig zijn om dit te realiseren.
In de afgelopen jaren zien we steeds meer initiatieven waarin verschillende stakeholders de samenwerking zoeken om oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Zo zoeken bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en intermediaire organisaties op regionaal niveau de samenwerking op om (intersectorale) mobiliteit te bevorderen en werkenden van krimp naar groeibanen te begeleiden en te ontwikkelen. Ook zoeken mkb-bedrijven en onderwijsinstellingen de samenwerking op om het onderwijs beter aan te laten sluiten bij de behoeften van het bedrijfsleven en deze meer flexibel te organiseren ten behoeve van leven lang ontwikkelen.
Voor deze sessie zijn we geïnteresseerd in analyses van de hierboven beschreven ontwikkelingen en de huidige situatie m.b.t. de impact van nieuwe technologieën op de arbeidsmarkt, de gevraagde skills van werknemers en een leven lang leren. Daarnaast zijn we geïnteresseerd in initiatieven en aanpakken die op een vernieuwende wijze invulling geven aan de toekomstige arbeidsmarkt. Denk aan duurzame oplossingen voor het mobiliteitsvraagstuk of voor de skills mismatch door (inter)sectorale dan wel regionale samenwerking. Denk ook aan innovaties in structuren en instituties die belemmeringen voor een leven lang ontwikkelen kunnen wegnemen of aan nieuwe business modellen voor samenwerking. Ook projecten die inzicht geven in de (toekomstige) arbeidsmarkt van taken en skills zijn welkom.
HRM Praktijk & Onderzoek Congres 2019